Land Rover Discovery Sport blijft de toon zetten in compacte SUV-klasse

De Land Rover Discovery Sport is verder verbeterd voor modeljaar 2023.5. Het programma van de compacte, gezinsvriendelijke premium-SUV is geoptimaliseerd en begint voortaan bij de royaal uitgeruste Discovery Sport S, die nu ook beschikbaar is als zeer efficiënte P300e plug-in electric hybrid (PHEV). Daarmee heeft het model ook een gunstigere vanafprijs gekregen. Verder zijn de mild hybrid diesel- en benzinemotoren nog schoner en zuiniger geworden.

Het programma begint voortaan bij de Discovery Sport S en daarmee met een zeer aantrekkelijk uitgeruste uitvoering, die het krachtige design en het veelzijdige interieur (als optie met 5+2 zitplaatsen3) combineert met een rijke standaarduitrusting. Voorbeelden zijn de 18 inch lichtmetalen velgen, dynamische richtingaanwijzers, uitgebreid elektrisch verstelbare voorstoelen, bekleding in DuoLeather, automatisch dimmende achteruitkijkspiegel, Pivi Pro Connected infotainmentsysteem, Connected Navigation, Online Pack met data-abonnement, Adaptive Cruise Control, Traffic Sign Recognition en Adaptive Speed Limiter.

Aantrekkelijk programma

Behalve de S bestaat het programma van de Land Rover Discovery Sport uit de SE, R-Dynamic S, R-Dynamic SE en R-Dynamic HSE. Ten opzichte van de S en SE onderscheiden de R-Dynamic-uitvoeringen zich door het Black Exterior Pack met krachtige exterieurdetails in Black. Allereerst zijn de badges en grille uitgevoerd in Narvik Black en bieden de voor- en achterbumper specifieke details in Black. Verder zijn de bovenste buitenspiegelkappen en de middensectie van de achterklep uitgevoerd in Narvik Black. In het interieur zet de hemelbekleding in Ebony Morzine de toon, aangevuld met details zoals metalen dorpellijsten met ‘R-Dynamic’-woordmerk, gepolijst roestvrijstalen pedalen, schakelpaddles aan het stuurwiel in Satin Chrome en een interieurafwerking in Shadow aluminium.

De Discovery Sport is in Nederland verkrijgbaar met keuze uit drie aandrijflijnen. Naast de P300e plug-in electric hybrid (PHEV) met 227 kW (309 pk) en een CO2-emissie vanaf 34 g/km(1) zijn er ook mild hybrid (MHEV) benzine- en dieselmotoren die nog schoner en zuiniger zijn geworden. Met behulp van een riemaangedreven startmotor en een accupakket kunnen de MHEV-modellen energie opslaan die normaal gesproken verloren gaat bij het afremmen. Deze energie wordt teruggevoerd naar de 48V-accu van de auto ten gunste van de rijprestaties en het brandstofverbruik. De D165 MHEV-dieselmotor levert een vermogen van 120 kW (163 pk) met een lagere CO2-uitstoot vanaf 173 g/km(1) (was 175 g/km(1)) en een brandstofverbruik vanaf 6,4 l/100 km(1) (was 6,7 l/100 km(1)). Klanten kunnen ook kiezen voor de P200 MHEV-benzinemotor. Deze heeft nu een lagere CO2-uitstoot vanaf 199 g/km(1) (was 206 g/km(1)) en een brandstofverbruik vanaf 8,8 l/100 km(1) (was 9,1 l/100 km(1)).

Standaard met Pivi Pro

De Land Rover Discovery Sport biedt een fantastische digitale beleving dankzij Land Rover’s ultramoderne Pivi Pro-infotainmentsysteem. Dit is direct klaar voor gebruik zodra het wordt ingeschakeld. Een data-abonnement en separate accu zorgen ervoor dat er geen vertraging is. Software-updates zijn gratis ‘over-the-air’ beschikbaar via de geïntegreerde dataverbinding en kunnen zelfs op een tijdstip worden gepland dat het beste uitkomt. Hiermee beschikken klanten altijd over de nieuwste (navigatie)kaarten, apps en voertuigfuncties, zonder een dealer te hoeven bezoeken. Pivi Pro Connected inclusief navigatiesysteem wordt mogelijk gemaakt door de Electrical Vehicle Architecture EVA 2.0 en is standaard op alle uitvoeringen van de Land Rover Discovery Sport.

Favoriete muziek binnen handbereik

Ook muziek en media streamen was nog nooit zo eenvoudig in de Discovery Sport dankzij Spotify(2) dat is geïntegreerd als ‘mediabron’ in het infotainmentmenu en Bluetooth-connectivity waarmee twee smartphones tegelijk kunnen worden gekoppeld met het systeem. Verder is Wireless Apple CarPlay® en Wireless Android AutoTM standaard, evenals het Online Pack met een data-abonnement. Een draadloze telefoonlader met of zonder signaalversterker is eveneens beschikbaar, net als de verbeterde Activity Key. Dit is een handige functie waarmee klanten elk portier kunnen ontgrendelen, vergrendelen of zelfs de auto kunnen starten zonder de conventionele sleutel mee te hoeven nemen.

Altijd frisse lucht

Klanten kunnen de luchtkwaliteit in het interieur van de Land Rover Discovery Sport eenvoudig controleren door het slimme interieurluchtfiltersysteem te activeren via het touchscreen. Dit optionele systeem is een aanvulling op de bestaande Cabin Air Ionisation-functie en filtert fijne stofdeeltjes, allergenen, pollen, sterke geuren en schadelijke stofdeeltjes die vaak worden aangetroffen in steden en gebieden met veel verkeer (tot en zelfs onder PM2.5). Inzittenden hoeven enkel de ‘Purify’-modus te activeren die de lucht in de cabine filtert en voortdurend controleert in verhouding tot de buitenlucht. Via het touchscreen kan vervolgens de luchtkwaliteit binnen en buiten de auto worden gemonitord.

Veiliger en alerter dan ooit

De Discovery Sport is standaard uitgerust met een uitgebreide reeks Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), die door het onafhankelijke veiligheidsinstituut Euro NCAP onlangs opnieuw is beoordeeld met de maximumscore van vijf sterren. In de meest recente test van eind 2022 volgens de laatste, nog strengere normen, behaalde de veelzijdige familie-SUV opnieuw vijf sterren. De Discovery Sport noteerde scores van 89% voor Child Occupant Protection, 71% voor Vulnerable Road Users, 85% voor Safety Assist en 84% voor Adult Occupant Protection. Deze uitmuntende scores zijn onder meer te danken aan de vooruitstrevende technologie van Land Rover, zoals de Pedestrian Airbag en het geavanceerde Autonomous Emergency Braking, evenals door de jaren heen continu verbeterde systemen met onder andere radartechnologie en bijgewerkte algoritmen om nog meer veiligheid te bieden. Andere verbeteringen op het gebied van veiligheid zijn de vernieuwde hoofdsteunen en veiligheidsgordels op de tweede rij en de toevoeging van Multi Collision Braking.

Verder maakt de Rear Collision Monitor en de Rear Traffic Monitor (standaard vanaf SE) gebruik van radar om het gebied achter de auto voortdurend in de gaten te houden, wat betekent dat de auto is voorbereid om de ernst van een aanrijding voor de inzittenden te beperken, terwijl de optionele 3D Surround Camera de bestuurder laat zien wat er rondom de auto gebeurt bij snelheden tot 30 km/h. Manoeuvreren en navigeren door moeilijk begaanbaar terrein is daarmee eenvoudiger dan ooit.

Naast de genoemde rijassistentiesystemen is de Discovery Sport ook beschikbaar met het geavanceerde ClearSight Ground View en ClearSight-achteruitkijkspiegel. Dankzij het gebruik van slimme cameratechnologie worden beelden van het wegoppervlak ‘onder de motorkap’ getoond op het touchscreen, terwijl beelden van achter de auto op de (in- en uitschakelbare) digitale binnenspiegel kunnen worden getoond voor verbeterd zicht.

Nu te bestellen

De Land Rover Discovery Sport voor modeljaar 2023.5 – die dankzij de optionele 5+2-opstelling(3) met in delen (40:20:20) neerklapbare tweede rij en maar liefst 24 verschillende zitconfiguraties buitengewoon praktisch is voor gezinsavonturen – is beschikbaar vanaf € 61.699.

(1) De verstrekte cijfers zijn het resultaat van officiële tests door de fabrikant in overeenstemming met de Europese WLTP-wetgeving. Alleen voor vergelijkingsdoeleinden. Cijfers uit de praktijk kunnen afwijken. CO₂- en brandstofverbruikscijfers kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals rijstijl, omgevingsfactoren, belading, geselecteerde velgen/banden en gemonteerde opties en accessoires.

(2) Spotify Premium-abonnement is vereist. Gebruik is afhankelijk van gekozen databundel.

(3) 5+2-stoelconfiguratie beschikbaar op alle MHEV-modellen, niet van toepassing op PHEV-modellen.